Wat te doen bij ziekteverzuim als werknemer?

We zijn allemaal wel eens ziek. Gelukkig blijft dit meestal bij een verkoudheid en zijn we na een aantal dagen weer beter. In sommige gevallen is iemand echter langer ziek, waardoor diegene ook niet aan het werk kan. Uiteraard moet de werkgever hiervan op de hoogte worden gesteld en in sommige gevallen wordt de bedrijfsarts ingeschakeld. Maar wat moet je nu precies doen bij ziekteverzuim en wat zijn de regels? Wij vertellen je er meer over! Lees snel verder.

Ziek melden

Als je te ziek bent om te komen werken, zul je je natuurlijk eerst ziek moeten melden bij je werkgever. Regels rondom ziekmelden staan beschreven in je arbeidscontract, CAO of in het bedrijfsregelement. Je hoeft je werkgever niet alle details van je klachten te geven, maar het is wel slim om je werkgever goed op de hoogte te houden over wanneer je eventueel weer aan het werk kan. Mocht je voor een langere periode ziek zijn, kan de bedrijfsarts worden ingeschakeld. Dit brengt ons bij het volgende punt.

Bedrijfsarts

Wanneer je voor een langere periode niet naar werk kunt, kan de werkgever vragen aan de werknemer om naar de bedrijfsarts te gaan. De bedrijfsarts kijkt naar de ernst van de ziekte en of de werknemer in staat is om snel weer aan het werk te kunnen gaan. De bedrijfsarts kan beoordelen hoelang het ongeveer gaat duren en diegene mag je werkgever ook op de hoogte stellen. De bedrijfsarts mag alleen geen medische informatie geven aan de werkgever. Dit heeft te maken met de privacy rechten van de werknemer.

Re-integratie

De werkgever bekijkt samen met de werknemer of het mogelijk is om terug te keren in de huidige functie van de werknemer. Dit heet re-integratie. Bij eerste spoor re-integratie wordt gekeken naar hoe de werknemer weer aan de slag kan bij de huidige werkgever. Dit kan in de huidige functie zijn, maar ook in een aangepaste functie. Een werknemer kan altijd een second opinion bij re-integratie aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *