Kartonnen verpakkingen: voor veel te transporteren producten de beste optie

kartonnen verpakkingen

Alle ondernemingen die op bedrijfsmatige wijze producten fabriceren en vervolgens op transport zetten zullen doorlopend keuzes moeten maken over de verpakkingen die ze gebruiken. Niet alleen de formaten spelen daarbij een essentiële rol, ook voor het te gebruiken materiaal geldt dit. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor plastic, glas en karton. Kartonnen verpakkingen hebben wat dat betreft om diverse redenen de voorkeur. Twee van de belangrijkste redenen worden hierbij gevormd door het feit dat karton goed en vaak te recyclen is. Ook het feit dat karton te composteren valt is een relevant pluspunt. Hieronder lees je er meer over.

Recyclebaar

Een van de belangrijkste voordelen van kartonnen verpakkingen is zonder twijfel dat het karton prima te recyclen is. Dit begint al bij het praktische gebruik ervan. Vele particulieren en bedrijven gooien een ontvangen kartonnen doos namelijk niet zomaar weg. Deze gebruiken het namelijk maar al te vaak voor een ander doeleinde, bijvoorbeeld het bewaren van spullen of juist het verzamelen van oud papier. Nadat je een kartonnen product vervolgens toch afdankt kan het met relatief groot gemak gerecycled worden. Zo kan karton tot wel tien keer worden hergebruikt. Uiteraard ontlast dit de legale en illegale houtkap flink. 

kartonnen verpakkingen

Composteerbaar

Mocht karton toch in de natuur terechtkomen, iets dat door toedoen van de mens jammer genoeg maar al te vaak gebeurt, dan is het mooi meegenomen dat dit veel minder schadelijk is dan wanneer dit met plastic, metaal of glas gebeurt. Glas, blik en plastic zijn namelijk allesbehalve natuurlijke producten. Deze leveren onherroepelijk schade aan de natuur op. Voor karton geldt dit eigenlijk niet of nauwelijks, vooral als we te maken hebben met onbewerkt karton. Bedenk je immers dat karton is gemaakt van houtvezels. In principe zou dit dan ook composteerbaar kunnen zijn. Zeker als het nat wordt en het wordt vermengd met andere natuurlijke elementen kan het composteerproces verrassend snel verlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *