Innovatie en R&D subsidies

Subsidies worden vanuit de overheid gegeven om bepaalde activiteiten van organisaties en ondernemingen te stimuleren. Een van de belangrijkste redenen om te innoveren is om het bestaansrecht van de onderneming te behouden, maar ook om bestaansrecht te creëren in de alsmaar veranderende wereld. Een alsmaar veranderende wereld, betekent ook dat de markt maar blijft veranderen en je dus tijdig mee zal moeten gaan met de wensen van de klant of consument. Bij innovatie kun je denken aan product- of techniek innovatie, innovatie op gebied van scholing en ontwikkeling voor de mensen binnen de organisatie zelf, maar innoveren om een duurzamere wereld te creëren is ook super belangrijk. Wanneer je meer informatie wilt over de verschillende subsidies die de overheid verleend voor innovatie, kijk dan eens op leap.nl

Verschillende R&D subsidies

Wanneer jij met je onderneming aan R&D werkzaamheden doet, is de kans groot dat jij ook een van de R&D subsidies kunt aanvragen. R&D staat voor Research & Development, wat ‘Onderzoeken & Ontwikkeling’ betekent. Zoals al genoemd, probeert de overheid met het verlenen van dit soort subsidies deze werkzaamheden te stimuleren.

Een van de bekendste R&D subsidies is de WBSO subsidie. WBSO staat dan ook voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk en is dan ook een fiscale regeling voor innovatie. De fiscale korting die je door de subsidie krijgt, uit zich in een afdrachtvermindering op de loonheffing of premie volksverzekeringen die betaald dient te worden. Dit is in tegenstelling tot de SLIM, ESF en MIT subsidie. Over die laatste zullen we nog dieper in gaan. Bij dit soort subsidies wordt er namelijk een cash bedrag uitgekeerd. Op basis van de loonkosten die aan Speur- en Ontwikkelingswerk besteed worden, zal de afdrachtvermindering berekend worden. Wie heeft er dan toegang tot deze subsidie? Dat is vrij simpel, want iedere onderneming die belastingplichtig is in Nederland, kan gebruik maken van de subsidie. Dit zijn ondernemers inclusief vennoten en/of zelfstandigen met of zonder personeel. 

De Eurostar 3-subsidie heeft betrekking op innovatieve ideeën op Europees gebied. Het is dan ook een Europees innovatieprogramma, een initiatief van EUREKA en de Europese Commissie, en geeft projecten financiële ondersteuning. De hoogte van de subsidie is dan ook afhankelijk van de werkzaamheden die binnen het project gedaan worden en het land waar de onderneming gevestigd is.

Een andere Europese innovatie is de European Innovation Council (EIC), welke de Europese samenwerking op gebied van R&D bevordert. Het gaat daarbij om R&D op gebied van het bedrijfsleven, ondernemerschap, de wetenschappelijke onderzoekswereld en bevorderingen voor het hoger onderwijs.

Wat meer over de MIT subsidie

Zoals al eerder genoemd, is de MIT-subsidie één van de subsidies voor R&D werkzaamheden. MIT staat voor Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren en is er speciaal voor mkb’ers die actief bezig zijn aan en voor het bedrijf met betrekking tot innovatie en ontwikkelingen. Wanneer je inzicht wilt creëren of de innovatieve en ontwikkelingsplannen wel technisch en financieel haalbaar zijn, is daar ook de MIT regeling voor. De MIT subsidie bestaat dan ook uit twee verschillende onderdelen. De MIT R&D-samenwerking, welke bestemd is voor een samenwerkingsproject van mkb’ers op het gebied van industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling. Daarnaast bestaat de MIT haalbaarheid. De MIT haalbaarheid is bestemd voor mkb’ers die de technische en economische risico’s én mogelijkheden van een project in kaart willen brengen. Dit heet dan ook de MIT haalbaarheidsstudie. 

Het doel van de MIT regeling is om met het ministerie van Economische Zaken en verschillende regio’s gezamenlijk te werken aan maatschappelijke uitdagingen. Deze uitdagingen vallen dan ook onder verschillende Kennis- en Innovatieagenda’s, welke als volgt zijn:

  • Energie & Duurzaamheid
  • Gezondheids & Zorg
  • Veiligheid
  • Sleuteltechnologieën
  • Landbouw, Water en Voedsel
  • Maatschappelijk Verdienvermogen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *