Alles wat je moet weten over de bedrijfsarts!

Als je als werknemer ziekteverzuim hebt, ben je wettelijk verplicht om contact op te nemen met de bedrijfsarts. Dit is een persoon die voor de arbodienst werkt en die de situatie beoordeelt bij werknemers. Maar wat houdt dit precies in en wanneer moet je naar de bedrijfsarts? Wij vertellen je er graag meer over! Lees snel verder.

Wat doet een bedrijfsarts?

Een bedrijfsarts is, zoals we net al benoemden, een medisch specialist die is gespecialiseerd in ziekteverzuim van werknemers. Wanneer een werknemer langdurig ziek is, krijgt hij of zij altijd te maken met de bedrijfsarts. Ze kunnen zelf een bedrijfsarts inschakelen óf de werkgever doet dit. Als de bedrijfsarts eenmaal wordt ingeschakeld, kijkt diegene wat de situatie is van de zieke en of de zieke werknemer binnenkort kan terugkeren op de werkvloer. Ook kan de bedrijfsarts advies uitbrengen rondom het verminderen van verzuim op de werkvloer. Hierbij kan een werkgever bijvoorbeeld verzuimstatistieken inzien en wordt er een gezondheidsonderzoek uitgevoerd. De werkgever zelf is natuurlijk wel verantwoordelijk voor de uitvoering van het advies.

Wanneer schakel je de bedrijfsarts in?

Wanneer een werknemer ziek is, moet dit altijd in de eerste week aan de arbodienst gemeld worden. Dit is meestal de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf. Op dit moment doet een bedrijfsarts in principe nog niets. Pas wanneer je langer in verzuim bent of als je verwacht dat het verzuim lang gaat duren, komt de bedrijfsarts in actie. Vanaf uiterlijk de zesde weekmoet er een probleemanalyse gemaakt worden door de bedrijfsarts. Vanuit deze probleemanalyse wordt een plan opgesteld voor de komende periode. Hierin worden verwachtingen beschreven rondom het herstelproces. Zo weet de werkgever ook waar hij of zij aan toe is. Denk bijvoorbeeld aan of de werknemer een aantal uurtjes kan komen werken of advies rondom activiteiten om het herstelproces te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *