3 tips voor je eerste koopwoning

In de huidige huizenmarkt gaat de verkoop van huizen als warme broodjes over de toonbank! Terwijl de prijzen alsmaar omhoogschieten, raakt het aanbod in het slop. Hierdoor hebben veel mensen problemen met het vinden van een betaalbare koopwoning. Om je te helpen met het vinden van je eerste huis, zetten we in dit artikel enkele belangrijke tips op een rijtje.

Wees een gedisciplineerd spaarder

Wanneer je jarenlang trouw weet te sparen voor een koopwoning, dan zal het vinden van een geschikt huis gemakkelijker zijn. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met het type hypotheek dat je kiest en hoeveel je kan neerleggen voor een aanbetaling. Wanneer je een uitstekende kredietwaardigheid hebt, dan geven conventionele leningen je vaak zelfs een korting.

Zorg er tevens voor dat je een goede begroting maakt voor de verhuiskosten. Je hebt namelijk wat contant geld nodig om te shoppen voor de verbouwing en meubelen in je huis. Zet tevens wat geld opzij voor onverhoopte reparaties en upgrades voor de inrichting van het huis.

Kies de woning en buurt die bij je passen

Wanneer je goed rekening weet te houden met je specifieke levensstijl, dan is het gemakkelijker om een geschikte woning in een leuke buurt te kiezen. Als je op zoek bent naar voldoende privacy, kies dan voor een niet al te drukke omgeving waarbij je voldoende afstand kan houden van buren. Mocht je juist graag in de stad willen wonen, houd dan rekening met welke buurt je de meeste opties biedt om comfortabel te kunnen wonen en dicht bij de plekken te zijn die jou interesseren.

Onderhandel met de verkoper

Het is heel goed mogelijk om geld te besparen door middel van te onderhandelen over de prijs. Je kunt de verkoper bijvoorbeeld vragen om eventuele reparatiekosten vooraf te betalen of de prijs te verlagen om reparaties later uit te kunnen voeren. Bij een huis verkopen is achterstallig onderhoud namelijk vaak aan de orde. Bovendien kun je de verkoper vragen om een deel van de sluitingskosten te betalen. Dit zijn de vergoedingen en uitgaven die je betaalt om de hypotheek af te ronden.

Let erop dat je onderhandelingsmacht vrijwel geheel afhankelijk is van de lokale markt. Het is  vanzelfsprekend moeilijker om een aantrekkelijke deal af te sluiten als er meerdere geïnteresseerden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *